Matej Plestenjak

Rodil se je 12. decembra 1966 v Ljubljani. Prihaja iz Škofje Loke, je sin slikarja Janeza Plestenjaka. Po končani škofjeloški gimnaziji je študiral na oddelku za kiparstvo na Akademiji za likovno umetnost, kjer je 1991 diplomiral pri prof. Slavku Tihcu. Vzporedno je študiral še likovno pedagogiko. Po zaključku študija je sprva poučeval likovni pouk na osnovni šoli, nato več let likovno umetnost na Srednji lesarski šoli v Škofji Loki. Od leta 1998 je zaposlen kot profesor za likovno vzgojo na Gimnaziji Škofja Loka.

Poleg ukvarjanja s kiparstvom tudi slika, riše, tiska ter vodi likovne tečaje in delavnice za mlajše in starejše generacije ljubiteljev likovnosti. Je član Združenja umetnikov Škofja Loka. Umetnik se občasno predstavlja s samostojnimi razstavami, bolj pogosto pa sodeluje na skupinskih razstavah tako doma kot v tujini. Živi in dela v Škofji Loki.

Matej Plestenjak izhaja iz klasičnega kiparstva, sledi modernističnim kiparskim principom, eksperimentira z različnimi tehnikami, postopki in slogi. Izrazno izpovedno močan je tako v malih kot velikih formatih, ki lahko učinkujejo monumentalno. V Plestenjakovem primeru gre primarno za kiparja figuralika, avtorja portretov, aktov in drugih figuralnih motivov (tudi živalskih), ki dvosmerno išče svojo avtorsko prepoznavnost: bodisi s poenostavljanjem telesnih oblik in dodajanjem humornih (karikiranih) elementov ali z ekspresivno obdelavo površinskega volumna v kontekstu naturalistično koncipiranih del. Plestenjak se stilno najbolj »odmika« od klasične figuralike pri skulpturah iz varjenega železa, kjer njegova kiparska govorica postane bolj elementarna, abstraktna, členovita in konstruktivistična.

"Odvisen sem od modernizma, ta me navdušuje v vseh svojih - izmih, kubizmu, futurizmu, ekspresionizmu …"

Vir: Gorenjci