Cveto Zlate

Je rojen 1955 v Vogljah pri Kranju. 1977 je diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, diplomo tretje stopnje je opravil 1980 pri prof. Janezu Berniku. Ukvarja se s slikarstvom, grafiko, fotografijo in uporabno grafiko. Imel je 20 samostojnih in 97 skupinskih razstav. Je član ZDSLU in LD Kranj.

Razmerje med figuro in interierjem je pri vseh fotografijah iz ciklusa pretehtano. Prizorišče osvetljuje svetloba, ki pada skozi okna. Zanimiv kompozicijski element so bele linije, ki enakomerno prekrivajo stene notranjščine koče. Nekatere predstavljene situacije so bile po slikarjevi volji delno inscenirane. Tudi fotografirani detajli so zgledno urejene kompozicije, pri čemer imata prazna postelja in odvržene hlače simbolni pomen. Fotografsko beleženje okolice se spreminja v uresničevanje avtorjevih likovnih predstav.

Likovna zgoščenost in izraznost fotografij sta primerljivi z avtorjevimi slikarskimi in grafičnimi kompozicijami. Cveto Zlate je fotografske motive formuliral v prepoznavnem slogu. Vzporednice s slikarstvom in grafiko so neizbežne. Umetnik je v tem času zaključil podiplomski študij slikarstva na ljubljanski likovni akademiji. Fotografski ciklus lahko navežemo na »temne« slike, ki jih je slikal tedaj.

To so kompozicije, naslikane z gostimi, širokimi nanosi skorajda črne barve, ki jih lahko razbiramo po zaslugi svetlobnih odbleskov na temni površini in drobnih, samo na nekaj detajlov vezanih barvnih poudarkov, kot so hladno modra žarnica, ki osvetljuje prizorišče, in rjavkasti obrisi ekspresivnih figuralnih likov. Sugestiven fotografski ciklus je bil kasneje vzpodbuda za oblikovanje samostojnih grafičnih kompozicij (tehnika sitotiska) in kolažev. Na ta način je bila interakcija med različnimi likovnimi mediji (slikarstvo, grafika, fotografija) kot ena osrednjih značilnosti Zlatetovega likovnega opusa še bolj poudarjena. Z zoperstavitvijo in povezovanjem fotografskih podob z različnimi likovnimi elementi, strukturami in barvami se je njihov vsebinski kontekst delno spreminjal.

Vir: Likovno društvo Kranj