Darko Slavec

Akademski slikar, magister slikarstva in grafike, se je rodil 10. junija 1951 v Postojni. Diplomiral je na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani 1975 pri prof. Jelisavi Čopič. Študij je nadaljeval na slikarski specialki in 1977 diplomiral pri prof. Gabrijelu Stupici. Istega leta se je vpisal še na grafično specialko in 1980 diplomiral pri prof. Bogdanu Borčiču.

Zaposlen je kot redni profesor za risanje in slikanje na Katedri za oblikovanje tekstilij in oblačil Oddelka za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje na Naravoslovno tehnični fakulteti Univerze v Ljubljani. Je soustanovitelj Visoke strokovne šole za risanje in slkanje v Ljubljani. Tu je bil profesor od ustanovitve šole od leta 1990 do 2010.

Do sedaj je pripravil 167 samostojnih slikarskih razstav ter sodeloval na 183 skupinskih razstavah doma in v tujini. Živi in dela v Ljubljani.

“Moje delo ni le likovno, prostorsko ali estetsko, ampak je predvsem duhovno. Navdihujejo me kozmos, neskončnost prostora in časa ter vprašanje, kako sem sam vpet v vse to zunaj civilizacijskega okvirja, v katerem živim. Pri iskanju odgovorov na ta vprašanja posegam po predmetih iz našega vsakdanjika, ki imajo globoke simbolne pomene, kot so kruh, miza ali prt. Ti simboli ne definirajo le mojega odnosa do vesolja, temveč tudi simbole nas samih - miza namreč predstavlja družino, prt mater, kruh pa otroka.

Zanimajo me vse imaginarne strukture tega planeta, nenavadna stanja, sistemi skrivnostnosti, ki se pojavljajo v globinah morja ali nenavadnih vremenskih razmerah. Zanima me tudi potovanje v prostor in iskanje breztežnostnega stanja, ki pomeni popolno osvoboditev od sistema. V slikarskih delih sem se skušal zato ločiti od matere Zemlje in zaplavati v prostor, v njegovo neznansko globino ali pa v prepad, ki je neskončen in črn.

Zanima me princip vdiha in izdiha, princip dajanja in sprejemanja. Zanima me tudi gibanje proti luči na koncu tunela, kjer se pojavlja posmrtni pridih, pa tudi tanka meja med iluzijo in realnostjo, ki jo predstavlja gladina voda.”

Vir: Mladina