Mladen Milotić

Rojen leta 1950 v Puli. S slikarstvom, grafiko in skulpturo se ukvarja od leta 1970. Do danes je imel 77 samostojnih in 310 skupnih razstav doma na Hrvaškem in v tujini. Od leta 1977 je član HDLU Rijeka, od l. 1989 pa član HDLU Istre. Je dobitnik večjega števila nagrad (45) za slikarstvo, grafiko in skulpturo.

Je udeleženec velikega števila (29) likovnih kolonij in simpozijev. Je lastnik in voditelj galerije Milotić v Puli, 43. Istarske divizije 10, 52100 Pula.

Mladen Milotić iz Pule je samostojni slikar, ki že četrto leto razstavlja svoja dela v svoji prestižni prodajni galeriji v središču Pule z več desetimi bolj ali manj znanimi umetniki, večinoma slikarji iz Hrvaške in bližnjih držav. Slikar umetnik se bolj ukvarja s talentom in senzibilnostjo, manj pa s slikanjem, disciplino in izobraževanjem. Celoten opus (slike in kasneje grafika) Mladena Milotića je sestavljen iz več ciklov: pogledov mest, marin s privezom, mrtve narave, ženskih dejanj in portretov, podobe žensk in konjev ter podobno.

Zdi se, da arhitekturne značilnosti starih istrskih mest, s katerimi se trenutno ukvarja ta umetnik, niso pravilno ali popolnoma opredeljene. Umetnik jih predstavlja kot aktonsko zgolj kot rudiment preteklosti ali samo gradbena osnovna arhitekturna dejstva, čeprav so še vedno vitalna mesta Istre in dobro ohranjeni ali obnovljeni arhitekturni slog. Nasprotno pa deluje cikel belih čolnov, ki je bolj subtilen in poživljajoč. Zagotavlja nam skoraj idilično podobo zasidranih ladij, ki so medsebojno povezane, statične in skoraj brez utripa, ki delujejo zadovoljivo in si delijo skupno usodo. Najbolj zanimive in najbolj impresivne so slike mrtve narave, gre za ureditev številnih predmetov. Toliko koncentrirane energije, cvetja, vaz, punčk, glasbenih inštrumentov, sadja in zelenjave v slikovnem okviru, je pri najboljših umetnikih težko najti ali videti, zato se lahko samo sprašujemo, kako je to uspelo Mladenu Milotiću in sicer z navdihovanjem življenja.

Vir: Osebna spletna stran