Jože Marinč

Jože Marinč je rojen 19. 3. 1954, v Donji Brigi pri Kočevski Reki. Končal je šolo za design, Pedagoško akademijo in Akademijo za likovno umetnost v Ljubljani. Leta 1979 je diplomiral pri prof. Janezu Berniku.

Od l. 1979 do 1981 je obiskoval slikarsko specialko. Živi in dela v Kostanjevici na Krki.

Razstave – preko 20 samostojnih in skupinskih razstav doma in v tujini (Celovec, Dortmund Nemčija, Velikovec, Banja Luka, Podgorica, Kairo – Egipt).

Če smo včasih njegovo delo prepoznali po plastenju bolj umirjenih odtenkov (rjave, črne), že nekaj ustvarjalnih ciklov uporablja predvsem žive barve in živost barv, ki nam takoj oddajo energijo(e). To je energija ljubezni, ki jo umetnik čuti tako do preteklosti kot do sodobnosti, čeprav se o njej izraža kritično.

Umetnik je namreč večni don Kihot, ki se je "pokazal" tudi v eni izmed slik, nastali v večnem prehajanju med zavednim in nezavednim, med načrtovanim in nenačrtovanim ter med umetnikovim motivnim svetom in dojemanjem oziroma branjem le tega z očmi in mislimi drugih. Umetnik je ob silovitem ustvarjanju tudi mislec – starec, ki ob ognjeni krogli razpravlja z levom, simbolom moči in poguma, kar opredeljuje tudi heroje – junake, ki ves čas prehajajo iz varnega zavetja v neznano, iz zavednega v nezavedno … Umetnik se tako ves čas bori z barvami, predvsem pa s podobami, ki se pojavijo brez načrta, a ravno prave in na neki način resnične.

"Dobra ali neugodna presenečenja mi dajo polet iskanja novih ustvarjalnih poti, nezavedno pa vseeno deluje moje telo, velikost roke, dolžina roke, debelina trebuha, ramena, obračanje vratu, zapestja, višina slikarske podlage, višina mize, velikost platna, oblike lopatice." Jože Marinč

Vir: RTV SLO