Tomo Jeseničnik

Rojen je 14. februarja 1964 v Črni na Koroškem. Leta 1996 je pridobil status fotografa – samostojnega ustvarjalca na področju kulture, takrat se je s fotografijo začel ukvarjati poklicno.

Doslej je svoje fotografije objavil v več kot 150 domačih in tujih revijah ter časopisih. Razstavljal je na 80 samostojnih in skupinskih razstavah v 18 državah sveta. Sodeluje z nekaterimi največjimi slovenskimi in tujimi oglaševalskimi agencijami, založbami, časopisnimi hišami, oblikovalskimi studiji ter nacionalnimi turističnimi organizacijami. Na področju kulinarične fotografije sodeluje z najpomembnejšimi podjetji slovenske prehrambne industrije ter z nekaterimi tujimi globalnimi korporacijami. Je avtor ali soavtor preko 120 fotomonografij, knjig in več kot 150 različnih turističnih ter poljudnoznanstvenih publikacij v Sloveniji in tujini.

Ima več kot 20 let izkušenj s področja fotografije za potrebe promocije gospodarstva, turizma, naravne in kulturne dediščine. Živi in ustvarja v Slovenj Gradcu.

Eksplozija kapljice prastare vode, ki pade izpod stropa jame na obrušen odlomljen stalagmit ... Navidezno lebdenje rumenokljune planinske kavke v zraku pred oranžno rumeno jesensko kuliso Jalovca ... Ritmično pritrkavanje osivelih ribiških čolnov ob vzvalovanem Cerkniškem jezeru v modrovijoličnem poletnem jutru ... Pritajena transformacija modrega in megličastega barja v koprenasto zaspano zelenilo ... Čipkaričina popolna koncentracija in osredotočenost na vsako nitko in droben vozel ... Strašljiva silhueta osamljenega knapa v zadušljivem rovu štiristo metrov pod površjem ... Groteskna usločena poza brezokega močerila, ki se opira na sprednji par nog s po tremi prsti ... Spoštljiva drža najstarejšega vina, shranjenega v staruhasto pajčevinasto steklenico ... Čakanje na nevihto dveh mogočnih kozorogov na strmem grebenu nasproti Triglava ... Počitek babice in vnukinje v senci košatega drevesa ob Bohinjskem jezeru ... Fotografijo čutim!" Tomo Jeseničnik

Vir: Mladina