Maša Gala

Zaključila je študij slikarstva, novih medijev in grafike na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Študijsko se je na področju avtorske fotografije izpopolnjevala na Akademiji za umetnost, arhitekturo in oblikovanje v Pragi na Češkem. Poleg samostojne prakse, to je od leta 2010, deluje tudi v umetniški skupini 3kolektiv. Od leta 2005 razstavlja v Sloveniji in v tujini (Nizozemska, Francija, Češka, Bolgarija, Italija, Švica) na različnih samostojnih, od tega tri v Franciji in sedem v Sloveniji, ter več skupinskih razstavah.

Je dobitnica več nagrad, med drugim je prejela leta 2010 študentsko Prešernovo nagrado za slikarstvo.

Živi in ustvarja v Ljubljani.

Za umetniška dela Maše Gala je značilno nenehno eksperimentiranje z različnimi materiali. Z gradbenimi materiali in slikarskimi tehnikami skuša preseči klasično uporabo le-teh in jim ustvariti povsem nove uporabne vrednosti oziroma kot pravi umetnica sama, “reproducirati materiale kot lastne tehnološke izume”. Njen slikarski koncept je abstrakcija, barvna risba kombinirana s kolažem fotografij, starih zemljevidov, atlasov, časopisnih in spletnih člankov, z dodajanjem akrilnih pigmentov, oljnih pastelov, ki jih kombinira z gradbenimi mrežami, zidnimi barvami, ibitolom, z različnimi laki, premazi in spreji, ki dajejo umetnini poseben sijaj.

Temelja sta gradbena mreža in risba, na katera umetnica lepi kolaže podob iz vsakdanjega življenja: različne fotografije, ki so avtorske ali izvzete iz svetovnega spleta, kombinira s slikarskimi in gradbenimi materiali. Sliko plasti z nanosi pigmentov, sprejev in barv do te mere, da poustvari videz digitalne podobe na »ekranu«. Simulaker digitalnega medija s simulacijo analognega.

Vir: Skupnost podjetnic