Sašo Vrabič

Rojen leta 1974 v Slovenj Gradcu. Študiral slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani in diplomiral leta 1997 pri prof. Andreju Jemcu. Leta 2001 opravil magisterij iz umetnosti na oddelku za grafiko pri prof. Lojze Logarju. Ukvarja se s slikarstvom in drugimi oblikami vizualne ter zvočne umetnosti. Za svoje delo je prejel že več nagrad in priznanj, med drugimi Prešernovo nagrado za študente (1998), Bernekerjevo nagrado (2004), delovno štipendijo Ministrstva za kulturo RS (2006).

Izpopolnjeval se je na kulturni rezidenci Ministrstva za kulturo RS v Berlinu (2009) in Londonu (2014). V zadnjih dvajsetih letih ustvarjanja je imel 33 samostojnih razstav, sodeloval je tudi na veliko skupinskih razstavah, projektih, projekcijah, delavnicah, v več kot 30. državah Evrope, obeh Amerik in Azije.

Sodeloval je na več odmevnih razstavah, kamor je bil povabljen s strani prepoznavnih selektorjev in kustosov kot so Francesco Bonami, Victor Missiano, Peter Weibel, Igor Zabel, Christine Van Assche, Tomislav Vignjević, idr.

Njegova dela hranijo v mnogih zbirkah, med drugimi v Muzeju sodobne umetnosti Ljubljana, Umetnostni galeriji Maribor, Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradec, Galeriji Velenje, Parlamentu Republike Slovenije, idr.

Vir: SLOART