Lucija Stramec

Lucija Stramec je rojena leta 1978 v Slovenj Gradcu. Po Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo Ljubljana, smer grafični oblikovalec, je leta 2004 diplomirala na Akademiji za likovno umetnost Ljubljana, smer slikarstvo, pri prof. Zmagu Jeraju. 2005 je nadaljevala podiplomski študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Ljubljana pri prof. Hermanu Gvardjančiču.

2008 je postala članica Društva likovnih umetnikov Maribor – DLUM in Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov – ZDSLU. 2008/09 se je pedagoškoandragoško izobraževala na Pedagoški fakulteti v Mariboru. Rezidenčno je bivala v Gradcu (2008, Cultural City Network Graz, A), Parizu (2011 in 2015, Cité Internationale des Arts, FR) in Freisingu (2014, Schafhof, Europäisches Künstlerhaus Oberbayern, DE).

Leta 2009 je prejela nagrado na Majskem salonu ZDSLU za mladega avtorja in 2013 v Društvu likovnih umetnikov Maribor. Razstavljala je na številnih razstavah doma in v tujini.

Kot samozaposlena v kulturi živi in ustvarja v Mariboru.

Slikarstvo Lucije Stramec predstavlja dolgotrajno, minuciozno delo v polju slike. Njen ustvarjalni pogled se usmerja v naravo, kjer odkriva detajle. Iz tega makro sveta ustvarja senzibilno izživete veličastne likovne manifestacije. Z zgoščanjem črtnih sledi in plastenjem dosega učinek oblikovno veristične podobe, vzpostavi slikovito igro med svetlobo in senco ter živost naslikanega, saj je zaznati celo migotav optični efekt.

Javorjevi listi so različni ob njihovi istočasni samopodobnosti, zato lahko govorimo celo o fraktalni soodvisnosti detajla od celote. Slikarstvo Lucije Stramec je proces; premišljen, natančen, rafiniran in predan.

Vir: Artport