Stanislava Lušnic Arsovska

Slikarka Stana Lušnic Arsovska je rojena leta 1934 v Slovenj Gradcu. Likovno vzgojo je študirala na Pedagoški akademiji v Prištini. S slikarstvom se ukvarja od leta 1950. Doslej je imela veliko samostojnih razstav v Slovenj Gradcu, Slovenskih Konjicah, Zrečah, Velenju, Šmartnem pri Slovenj Gradcu, Otiškem vrhu, Libeličah, Črnečah, Mislinji, Ribnici na Pohorju, Dobrni, v Ljubljani, … Sodelovala pa je tudi na skupinskih razstavah v Celju, Velenju, Slovenj Gradcu, Mariboru in na preko desetih mednarodnih razstavah v Slovenj Gradcu, Piranu, Lipici.


V luči in pod vplivom slovenjegraškega likovnega središča je zrasla vrsta uspešnih likovnih amaterjev, med katerimi je slikarka Stana Lušnic Arsovska ena tistih, ki je s pravim občutkom in trdim delom svoje ustvarjanje privedla do zrele stopnje. Odlikuje jo predvsem dvoje: motivna odločitev, izhodišče, ki je tesno zvezano z njeno neposredno okolico, doživljanjem in percepcijo, in izbrušena tehnično - tehnološka plat, dograjen način izražanja v izbrani pastelni tehniki.

Avtorica si je po začetnih poskusih in mnogo risanja, preverjanja risarskih sposobnosti, vse to je že zelo daleč, zadala nalogo, da likovno vizualno oživi mrtvo kamenje, osamljene previse, pečine, stene Hude luknje, malo poznanega in le redkim vztrajnežem dostopnega skalnega sveta, katerega tiho odmaknjeno življenje je odkrivala v različnih letnih časih v različnih barvah, odtenkih prihajajočega ali odhajajočega dne. Po svojem sivem, enoličnem vsakdanu je v njem našla mikavne poglede, privlačne, očarljive posamičnosti in celote, vredne, da jih naredi vidne tudi drugim.

Vir: ŽELEZAR