Peter Hergold

Rojen je 7. 10. 1966 v Slovenj Gradcu.


Po gimnaziji v Mariboru je študiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani in diplomiral leta 1996.

Po vrnitvi v domači kraj (Radlje) si je tam uredil atelje in se zaposlil na Šolskem centru v Slovenj Gradcu, kjer poučuje likovno in umetnostno vzgojo. Ves čas ga kot akademskega slikarja vznemirjajo novi izzivi v likovni umetnosti, predvsem konceptualni projekti. Odmevna je bila razstava INTERIM v začetku leta 1998 v slovenjgraški galeriji. Z njo je gostoval v Mariboru in ljubljanski galeriji Equrna. Sicer pa je sodeloval še na številnih skupinskih razstavah po Sloveniji.

Posebne pozornosti je bil vreden projekt Fill rouge: leta 1999 ga je predstavljal v Radljah. V tehniki akrila je upodobil vedute Dravske doline in Pohorja in požel veliko priznanj. Razen likovnega ustvarjanja namenja veliko časa organizaciji likovnih prireditev v osnovnih šolah in kulturnih društvih, snema avtorske filme o kulturnih prireditvah (o Petru Murku, Jožetu Tisnikarju …).

Je eden najbolj delavnih in ustvarjalnih slikarjev v Slovenj Gradcu in na Koroškem. Še posebej je bil metodično in pedagoško zanimiv šolski projekt Ptiči pridejo do semena, ki ga je izvedel skupaj z dijaki slovenjgraške srednje šole ob Grošljevi razstavi v Galeriji likovnih umetnosti.

Za svoje delo je prejel že številne nagrade: študentsko Prešernovo nagrado (1989), drugo nagrado mednarodne žirije za projekt Pericarežeracirep na mednarodni razstavi Umetnik in urbano okolje v Slovenj Gradcu (1997), nagrado Občine Radlje za umetniške dosežke (1998) ter Bernekerjevo plaketo (1999).

Vir: Koroška osrednja knjižnica