Katja Felle

Je vizualna umetnica, ki starostnikom prek gobelinov približuje sodobno umetnost. Njene poteze s čopičem so tako nadzorovane, da ji na tla ne uide niti kaplja barve. Pravi, da za ustvarjanje potrebuje čist, miren in izpraznjen prostor, ki ji pusti, da se osredotoči na nalogo pred seboj.

Njene slike zaradi odsotnosti enega samega fokusa in uporabe živih barv pred nami dobesedno vibrirajo in odzvanjajo. Navdihujejo jo razni citati iz medijev, popularne kulture, sveta zabave, filma, fotografije. S svojimi deli namreč želi vzbuditi premislek o tem, kako poplava informacij, s katero se srečujemo vsakodnevno, tudi zaradi vse hitrejšega razvoja tehnologije in tehnoloških inovacij, vpliva na nas, na našo domišljijo.

Izhodišče njenega ustvarjalnega procesa so torej »motnje«. Že v otroštvu je bilo jasno, da ima talent za slikanje. Ob pomoči staršev in likovnih pedagogov ga je razvijala od tretjega leta, a v osnovni šoli se je vseeno srečala s pedagogom, ki njenega talenta ni razumel. Samo zato, ker ni sledila klasični estetiki lepega, je takrat komaj dobila pozitivno oceno pri likovni vzgoji. Vendar je to ni odvrnilo od nadaljnjega raziskovanja in po končani gimnaziji se je vpisala na ljubljansko Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje. Danes sodi med najvidnejše likovne umetnice svoje generacije, kar dokazujejo tudi odzivi stroke na njeno ustvarjanje.

Katja Felle (1988, Slovenj Gradec) je leta 2011 zaključila študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani (mentor prof. Bojan Gorenec). Diplomirala je leta 2015 pod mentorstvom prof. Žige Kariža in somentorstvom prof. Sergeja Kapusa (visokošolski univerzitetni študijski program pred bolonjsko reformo). Leta 2017 je bila sprejeta na magistrski študijski program na Institut für Kunst im Kontext, Universität der Künste Berlin. Deluje v umetniški skupini 3kolektiv. Dela in živi v Berlinu v Nemčiji.


Vir: Mladina