Narcis Kantardžić

Rojen 7. aprila 1958 v Dreventi v Bosni in Hercegovini. Leta 1982 je končal Akademijo likovnih umetnosti v Sarajevu. Je eden od ustanoviteljev likovne skupine »Zvono«. Od leta 1984 je član društva ULU BIH. Član Društva likovnih umetnikov Maribor je od leta 2007.

Za svoje delo je prejel več nagrad, med drugim leta 1987 na Salonu mladih Sarajevo – za video »Maske«, 1988 Collegiumatisticum – za slikarstvo, 1989 na Salonu mladih Sarajevo – za inovacijo, 1997 Ex-tempore v Velenju – III. nagrada, 2005 Mednarodni Ex-tempore v Piranu – nagrada sponzorja, 2005 Ex-tempore Velenje – III. nagrada, 2012 EPK 2012 Maribor – velika nagrada. Trenutno živi in dela v Celju.

Pomemben del Kantardžićevega ustvarjanja je obdobje legendarne sarajevske skupine Zvono, ki se je tako poimenovala po istoimenski kavarni z galerijo. Do začetka vojne so zvonovci premikali meje sarajevske kulturno-umetniške scene s prvimi videi, instalacijami, akcijami in performansi.

Ideja skupine Zvono je bila predvsem v približanju umetnosti, da bi postala del vsakdanjega življenja. Akcije so hoteli predstaviti čim širšemu krogu občinstva. Najbolj opažena je bila zagotovo Sport i art (Šport in umetnost), ki je nastala s TV Sarajevo, ko so člani skupine ob polčasu nogometne tekme med Sarajevom in Dinamom oblečeni v drese gostiteljev pritekli na igrišče s platni in paletami ter slikali pred 30.000 gledalci.

Kratek pregled dela skupine, ki je razpadla zaradi vojne, pokaže, da ni naključje, da je Center za sodobno umetnost Sarajevo nagrado za mlade likovne ustvarjalce poimenoval zvono.

Vir: Delo