Rajko Čuber

Rajko Čuber je bil rojen leta 1957 v Brestanici. V Ljubljani se je najprej izobraževal na Srednji šoli za oblikovanje, nato pa na Akademiji za likovno umetnost. Po diplomi leta 1982 se je izpopolnjeval na grafični specialki pri prof. Bogdanu Borčiču. Je dobitnik študentske Prešernove nagrade za leto 1981. Kot samostojni likovni umetnik živi in dela v Brestanici.

Zanimivo je, da je Rajko Čuber začel kot grafik. Vemo, da je do prometne nesreče ustvarjal predvsem grafike, potem pa je nekako iskal svoj likovni izraz v abstraktni sliki, ki je seveda prehajala po stopnjah do popolne brezpredmetnosti. Predvsem pa je zanimiv njegov način dela, ki ga uporablja zadnjih nekaj let. V bistvu ustvarja na folije, ki mu rabijo kot matrice, kot neke monotipije, ki jih dodaja in odstranjuje, in tako ustvarja zanimive reliefe, ki bi jih lahko videli tudi kot kakšne rane, opekline ali raztrganine.

Temeljno izhodišče pri delih Rajka Čubra je barva, ki s svojo snovnostjo, čutno-čustveno energijo in simboliko predstavlja področje neskončnih možnosti izraza. Nastalo slikovno tkivo s poudarjeno reliefno strukturo še dodatno razgibava s številnimi grafizmi, ki jih ustvarja s kosi sukanca, prilepljenimi med sloje barv in tkanine, ali vrezovanjem v še svežo pastozno barvo.

Vir: RTV SLO