Beti Bricelj

Beti Bricelj je bila rojena leta 1974 v Postojni. Na Šoli za risanje in slikanje – Visoki strokovni šola v Ljubljani je leta 2000 diplomirala iz slikarstva. Po študiju je nadaljevala in nadgrajevala izobraževanje v Avstraliji, kjer je prebivala leto dni. Odzvala se je povabilu avstralske vladne organizacije za raziskavo aboriginske kulture iz oddelka Department for Aboriginal Affairs, South Australia, Adelaide, 1998–1999.

Skozi slikarstvo in likovno razmišljanje je leta 2007 sprejela arhitekturni izziv. Oblikovala oz. pridala je barvno – kompozicijsko likovno idejno zasnovo fasadne lupine poslovno – trgovskega objekta Epicenter B2 v Postojni. Za seboj ima vrsto samostojnih in skupinskih razstav doma in v tujini.

Od leta 2002 je članica ZDSLU. Živi in dela v Postojni.

Abstraktna geometrijska igra barvitih likovnih vzorcev je do potankosti izbrušena celota, ki sproža nenavadne optične učinke kot so: dinamika, poglabljanje, vrtenje, rast, iluzija… Igra ploskovnih barvnih kombinacij v opazovalčevem očesu ustvarja vtis gibanja in utripanja. S tem želi slikarka na statični sliki doseči posebno kinetično ritmiko in vzpostaviti dialog z gledalcem – ponuja mu ambivalenco med resničnostjo in iluzijo.

Platna delujejo hipnotično, tridimenzionalno, globina in površina postajata labilni in neulovljivi. Ploskve učinkujejo kot prepletanje svetlobe in sence, celo kot navidezni zrcalni odsevi. Avtorica je tako izpostavila izrazno in simbolno moč barv, ki delujejo medsebojno razgibano, vendar v popolnem sozvočju.

Vir: Mariborski umetnostni sejem