Nikolaj Beer

Rojen je 12. septembra 1945 v Križevcih v Prekmurju. Leta 1973 je diplomiral iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pri prof. Gabrielu Stupici. Že od vsega začetka se je ukvarjal s tehnikama oglje na papirju in olje na platnu.

V osemdesetih letih je postal znan po oljnih platnih z »žarečimi poletnimi barvami« (Aleksander Bassin), na katerih je upodabljal pokrajino rodnega Goričkega, še posebej Kükeča. Prav Kükeč je njegov najznačilnejši motiv, ki ga strokovno obravnavajo številni umetnostni zgodovinarji in likovni kritiki. Ti med Beerove zglede prištevajo Vincenta van Gogha, Chaima Soutina, Franka Auerbacha in Leona Kossofa. Znotraj motiva Kükeča so postavljeni še drugi motivi kot so Saturni, človeške glave ali podobe obstrancev na sploh.

Slika tudi v tehniki svinčnik na papirju. Na teh slikah so motivi podobni kot na oljnih slikah, zlasti Saturni in človeške glave.

Nikolaj Beer je sodelavec in mentor številnih likovnih kolonij, v Sloveniji (še posebej ene najbolj znanih v Izlakah) in sosednjih državah. Je tudi redni sodelavec evangeličanskega verskega tiska. Grafično oblikuje naslovnice ter s svojimi upodobitvami dopolnjuje njegovo vsebino.

Za svoje delo je prejel več nagrad, med njimi veliko premijo v Szombathelyju leta 1989 in v Kranju leta 2004, ter dve nagradi za življenjsko delo (Zagorje ob Savi 1990, Murska Sobota 1993). Leta 2015 je prejel nagrado Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov. Živi in ustvarja v Izlakah.

Vir: Pomurci