Borut Beus

Borut Beus je študiral likovno pedagogiko na ljubljanski pedagoški fakulteti. Kot slikar, kipar, oblikovalec unikatnega nakita in pedagog, ki najpogosteje ustvarja pod psevdonimi, je znan predvsem po angažiranih socialno-psiholoških konceptualnih projektih.

V letih raziskovanja so se Beusove tradicionalne teme, portreti, tihožitja in pokrajine oddaljile od golega prikaza resničnosti, da bi na svobodnejši gestualni način, tudi z izbiro hitrih potez s čopičem, črnega ali monokromega ozadja, zajele nepričakovano in skrivnostno dušo.

V njegovih kompozicijah, kjer je pogosto edini predmet z razpršeno svetlobo enakomerno osvetljena vaza rož, je točka pogleda vselej strogo frontalna.

Drugi umetniki Beusova dela opisujejo kot sintezo tradicionalnega odnosa med slikarstvom in pesnjenjem. V krajinah in tihožitjih Boruta Beusa živijo majhne izkušnje dojemanja. Umetnik v svojem delu navidezno sledi kontinuiteti prežeti s tradicijo slikarstva, a daje hkrati življenju nove kromatične in harmonične dispozicije.

Vir: Siol