Maja Šivec

Fotografinja Maja Šivec živi in ustvarja v Mariboru. Fotografija je njena strast in način življenja. Diplomirala je na Pedagoški fakulteti na oddelku za likovno umetnost in Ekonomski poslovni fakulteti. Glavna tema njenega ustvarjanja je ženski in moški akt. Imela je 37 samostojnih razstav. Za svoja dela je prejela že mnogo priznanj in nagrad.

Odnos med telesom in gesto je osrednja točka umetniškega raziskovanja slovenske fotografinje Maje Šivec. V svojih delih posega onkraj preprostih meja figuralike, saj z njimi odpira diskurz o sodobni ženski identiteti, zlasti o vprašanjih materinstva in odnosov. Razstavljene fotografije dokazujejo, da lahko fotografski akt podeli pomen ne le človeški figuri, ampak kar celotni družbi; kjer nihče več ne poseduje svoje lastne identitete in kjer se prav ženska s svojim materinstvom odpre v življenje s svojo izginjajočo žensko naravo.

Šivčeva v svojem raziskovanju prevprašuje koncept umetnosti, jezikovne strukture in celotno bivanjsko razsežnost. Protagonisti njenih fotografij so ljudje, ki jih srečuje in s katerimi komunicira, fotografirani pa so v preprostih, a intimnih pozah. Njeno delo po eni strani prikliče spomin na fotografije Roberta Mapplethorpa ali Richarda Avedona, a je po drugi strani – čeprav drugačne fotografske smeri – blizu delu Eline Brotherus, Sophie Calle in Nane Goldin, če jih naštejemo le nekaj. Druži jih namreč ista rdeča nit socialne, kulturne, psihološke in čustvene raziskave.

Njena gola telesa, čeravno včasih brez obraza ali okončin, vendar z jasnimi fotografskimi rezi, ki spominjajo na Mana Raya ali Edwarda Westona, nas objeta in napetih mišic ali pa samo v čakanju tako rekoč prosijo, da jih poslušamo in izkusimo vse, kar jih obkroža: mirnost, samotna realnost, prostor misli; in da vse to postane naša skupna izkušnja. Gledalec tako ne gleda več samo gole fotografije oz. Tega, kdo je na njej upodobljen, ampak je potegnjen v njeno notranjost in pravzaprav naprošen, da izkusi vse razsežnosti zajete situacije.

Vir: ART STAYS