Robert Jurak

Robert Jurak se je rodil 21. 3. 1967 v Logarovcih (Križevci pri Ljutomeru). Je kipar in ustvarjalec raznolikih kulturnih dogodkov, ki so običajno družbeno kritični. Z ustvarjanjem del in predstavami se ukvarja že več kot petnajst let. Razstavlja in sodeluje na likovnih kolonijah doma in v tujini. Leta 2015 se je obširneje predstavil tudi na 13. Festivalu sodobne umetnosti Art Stays na Ptuju.

Je ustanovitelj Društva 29a, ki ima sedež v ART galeriji Jurak v Logarovcih in prireja raznolike kulturne dogodke.

Dela, ki nastanejo v njegovi ključavničarski delavnici, imajo v glavnem kovinsko osnovo, ki pa jo nato dopolni z različnimi materiali, največkrat z lesom, kamnom ali glino. Tako nastanejo razne skulpture, pa tudi unikatni kosi pohištva.

Danes, pravi Robert, v sebi še vedno ni povsem odločen, kje oziroma na kateri strani je pristal, a ta odgovor mu Prleki kažejo že lep čas: Robert ni šlosar, Robert je umetnik.

Rober Jurak, avtor velike in lačne panonske ribe, ki jo zdaj razstavlja v hrvaškem Murskem Središču v sklopu instalacije Most (Damir Klaić-Ključ) – Panonska riba (Art Jurak), njegova dela pa so zdaj na ogled še v ljutomerski Galeriji Ante Trstenjak in na prizoriščih ptujskega festivala Art stays, je močen mož. Močen idejno, močen v svojem iskrenem namenu.

Vir: ART STAYS