Rado Jerič

Rado Jerič se je rodil 31. julija 1948 v Mariboru.


Po končani gimnaziji je študiral slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pri prof. Gabrijelu Stupici in diplomiral pri prof. Kiar Mešku.

Ukvarja se s slikarstvom in oblikovanjem. Je avtor nekaterih večjih scenskih postavitev in poslikav javnih prostorov. Za svoja dela je prejel več priznanj in nagrad. Od leta 1983 je član Društva likovnih umetnikov Slovenije. Udeležil se je mnogih slikarskih kolonij doma in v tujini. Sedaj dela kot samostojni kulturni delavec.

Rado Jerič je velik ljubitelj barv, pokrajin in abstraktnega slikarstva. Pri svojem iskanju abstraktnih svetov uporablja že preizkušeni postopek, ki ga je v našem slikarstvu prejšnjega stoletja najbolj dosledno uresničeval Stane Kregar, pionir našega abstraktnega slikarstva. Krajinam lušči njihove nadrobnosti in jih tako pripelje do povsem abstraktnih form in kompozicij. Zaradi svojih konkretnih izhodišč pa so – le-te še vedno izredno skladne.

Jeričeve slikarske preobrazbe lahko konec koncev označimo tudi kot željo po svobodnem interpretiranju videnega v pokrajini, saj je končna podoba njegovih abstraktnih slik izredno sproščena, razgibana in razigrana. Čutiti je avtorjevo veselje do svobodnega komponiranja in uporabe kar se da izrazitih barv ter pastoznih nanosov barvnih substanc. Da bi se čim bolj približal priljubljeni krajinski tematiki, se je Jerič preselil iz mesta na deželo in zdaj mu priljubljeni motivi ležijo tako rekoč pred nogami. Živi na umetniški domačiji Soraj, ki je prispodoba njegovega sončnega raja, v katerem kraljujejo svetloba in barve.

Vir: LEK