Irena Gayatri Horvat

Irena Gayatri Horvat je rojena v Zagrebu, kjer je tudi končala Likovno akademijo, pri prof. Miroslavu Šuteju. Trenutno dela doktorat razvojne psihologije na FF v Ljubljani.


Na študijskih potovanjih je preučevala mnoge kulture sveta, med drugimi Indijo, Nepal, Tibet, Malezijo, Tajsko, Indonezijo, Argentino in Čile. Doživetja prenaša v slike in v poezijo. Ob likovni dejavnosti in sodelovanju na številnih projektih, samostojnih in skupinskih razstavah, je sodelovala na več mednarodnih umetniških simpozijih doma in po svetu. Ob slikarstvu se posveča tudi art-terapiji, skupinskim projektom z otroki in odraslimi (mandala).

V svojem sugestivnem slikarskem pristopu združuje različne fantazijsko-simbolne, kolažne in grafične postopke. Na svojih potovanjih se poglablja v mitične skrivnosti človeškega obstoja, multikulturne duhovne vrednote kot del naše izgubljene, pozabljene, a še vedno prisotne preteklosti, ki jo nosimo v (kolektivni) podzavesti. V svojem izvirnem pristopu in nekonvencionalnih idejah je realizirala vrsto opaženih emotivno-poetičnih ciklusov slik. Sodelovala je na več mednarodnih likovnih simpozijih, kulturnih manifestacijah, na 30-tih samostojnih in številnih skupinskih razstavah doma in tujini. Je članica Likovnega društva Kranj, ZDSLU in HDLU Zagreb. Živi in ustvarja v Sloveniji in na Hrvaškem.

Vir: Likovno društvo Kranj