Boge Dimovski

Leta 1978 je diplomiral iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pri profesorjih Štefanu Planincu in dr. Jelisavi Čopič, ter istega leta postal član DSLU. Končal je podiplomski specialistični študij restavratorstva in konservatorstva z nazivom magister umetnosti pri profesorju Francu Kokalju in dr. Jelisavi Čopič, ter podiplomski specialistični študij grafike z nazivom magister umetnosti na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, pri profesorjih Bogdanu Borčiću in Francetu Curku. Leta 1987 si je pridobil naziv docenta za risanje, slikanje in grafiko na Univerzi v Ljubljani, ter leta 1990 na Univerzi Cirila in Metoda v Makedoniji. V MGLC-ju je zaposlen od leta 1987 kot grafik, restavrator in pedagog z nazivom muzejski svetovalec. Od leta 2003 deluje tudi kot likovni kritik. Od leta 2006 je vpisan v razvid samostojnih likovnih ustvarjalcev s polovičnim delovnim časom.


Do sedaj je imel 42 samostojnih razstav, sodeloval pa je na preko 300 skupinskih razstavah doma in v tujini. Za svoje delo je prejel tri nacionalne ter šestnajst mednarodnih nagrad.

O svojih delih pravi:

»Z minimalnimi sredstvi skušam doseči logično, toda senzibilno prostorsko zasnovo iluzionističnega likovnega prostora. To je zadosten razlog in izziv za nastanek mojih del, tako risb, grafik kot slik in prostorskih instalacij. Svojo likovno maniro razvijam v povezavi z domišljijsko abstraktnimi kompozicijskimi rešitvami v naravnem okolju, ki me obdaja. Ker me privlačijo strukturalne prvine vidnega, zavestno krčim tisto, kar je neorgansko, naključno in zavračam vse, kar ni objektivna resničnost. Čeprav človeških figur ne upodabljam, naj bi se v slikah čutila človeška prisotnost, povezanost z naravo v filozofskem smislu in subtilen odnos do življenja.« B. D.

Vir: Likovno društvo Kranj