Boni Čeh

Boni Čeh se je rodil leta 1945 na Jesenicah. Po končani gimnaziji na Jesenicah in Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani se je zaposlil kot profesor likovnega pouka na Osnovni šoli Koroška Bela. Po tem se je zaposlil kot profesor umetnostne vzgoje na gimnaziji na Jesenicah, od leta 1984 dalje pa je svobodni ustvarjalec na področju likovnih umetnosti.

Deluje na področju slikarstva, kiparstva, grafike, keramike, oblikovanja in izdelovanja replik za muzeje. Izdelal je likovne opreme za Park hotel na Bledu, Hotel Toplice, Intertrade v Radovljici in Ljubljani. Oblikoval je tudi del urbane opreme v Radovljici (ograje, svetilke) in replike za Idrijski muzej, Belokranjski muzej, Predjamski grad ter Rudnik Mežica. Njegova sta tudi skulptura v parku v Kranjski Gori ter doprsni kip Venclja Perka v spominskem parku na Jesenicah.

Nagrade in priznanja: 3. nagrada in diploma 11. ex tempore Piran (1976), posebna nagrada San Benedetto v Italiji (1976), odkupna nagrada bienale male plastike v Murski Soboti (1981), odkupna nagrada ex tempore Piran (1981), Prešernova nagrada gorenjskih občin (1981), nagrada ex tempore Beljak (1987), odkupna nagrada 26. ex tempore Piran (1991), priznanje župana Radovljice za ustvarjalno delo na področju umetnosti (2005), plaketa občine Radovljica (2015).

Vir: Gorenjci